Tražilica
Sveci zaštitnici knjižničara E-mail

 

Sveti Jeronim
Sveti Jeronim
Sveti Jeronim (Stridon, Dalmacija 347. - Betlehem 420.) jedan je od najučenijih ljudi svoga vremena. Govorio je, latinski grčki, sirijski, arapski hebrejski i aramejski. Njegov prijevod Biblije poznat je pod nazivom Vulgata. Osim prevođenja bavio se pisanjem knjiga o redovništvu, teologiji i estetici. Smatra se da je autor glagoljice. Prikazuje ga se s perom i knjigom u ruci, a često uz njega sjedi lav, kojemu je, prema legendi, izvadio trn iz šape. Njegov se dan obilježava 30. rujna.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sveta Katarina
Sveta Katarina
Sveta Katarina Aleksandrijska († između 306. i 313.) je prema legendi svojim velikim znanjem i govorničkom vještinom nadmudrila pedesetoricu filozofa. Na mnogim je  slikama djevica i mučenica prikazana s Kristom koji joj pruža zaručnički  prsten. Često je prikazana s knjigom i kotačem, simbolom njezina mučeništva. Njezin se dan obilježava 25. studenoga.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sveti Lovro
Sveti Lovro
Sveti Lovro († 258.) rođen je u Španjolskoj. Prema legendi papa ga je poveo u Rim gdje su mu bila povjerena sva dobra Crkve no, blago je podijelio siromašnima. Poznat je po svojoj izdržljivosti. Najčešće ga se prikazuje uz rešetku koja simbolizira njegovo mučeništvo, ponekad s knjigom i križem u ruci ili kako dijeli milostinju. Njegov se dan obilježava 10. kolovoza, a meteori koji tada padaju nazivaju se "Lovrine suze". 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

pripremila: Jasminka Štimac

 

Metel Ožegović

Barun Metel Ožegović rodio se 4. svibnja 1814. u Zagrebu. Školovao se u Zagrebu i Pešti i bio veliki pristaša ilirizma, za koji je tvrdio da je prvenstveno književni pokret.

više

Povijest knjižnice

Postojimo od 1838. godine. Mnogostruko više prostora od ovog kvadratića potrebno je da bi se, barem u natuknicama, pobrojale bar bitnije mijene, planovi (ostvareni ili ne), težnje i pokušaji da služimo svojoj svrsi.

više

© 2020 knjiznica-vz.hr
Web design by interactive d.o.o.
Powered by Orbis.