Tražilica
E-mail
Kontakt:
  Andreja Toljan
tel.042/212 767
e-mail : Ova email adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili Javascript

 

Matična djelatnost

    Gradska knjižnica i čitaonica 'Metel Ožegović' obavlja matičnu djelatnost za narodne i školske knjižnice u Varaždinskoj županiji, sukladno važećim propisima - Zakonu o knjižnicama (Narodne novine br. 105/1997, 8/1998, 104/2000) i Pravilniku o matičnoj djelatnosti knjižnica u Republici Hrvatskoj (Narodne novine br. 43/ 2001).

    Odluku koje će knjižnice unutar hrvatskog knjižničnog sustava dobiti status matične ustanove donosi ministar kulture uz suglasnost ministra znanosti, obrazovanja i športa, a na prijedlog Hrvatskoga knjižničnog vijeća.

    Obavljanje poslova matične djelatnosti u varaždinskoj Gradskoj knjižnici povjereno je Matičnoj službi (Županijskoj matičnoj službi) koja surađuje s knjižničarima pojedinih odjela pri realizaciji određenih poslova.


Županijska matična služba

    Matična služba obavlja stručni nadzor nad narodnim i školskim knjižnicama, prati njihov ustroj i poslovanje, predlaže rješenja o stručnom uređenju, koordinira rad knjižnica, savjetodavno pomaže knjižnicama i njihovim osnivačima u rješavanju prostornih problema, ustroju novih odjela, potiče stručno usavršavanje, brine o ravnomjernom razvoju knjižnične djelatnosti, predlaže program informatizacije knjižnica…

    U nadležnosti Matične službe je 60-tak narodnih i školskih knjižnica na području Varaždinske županije o čijem se radu podnose izvješća osnivačima, Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici, Ministarstvu kulture, Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa…

    Varaždinska Gradska knjižnica (osnovana 1947.), uz redovnu djelatnost, vrlo se rano počela brinuti o različitim vrstama knjižnica u svom okruženju, puno prije nego su je na to obvezali službeni propisi. To potvrđuje Izvještaj o pregledu knjižnica (u tvornicama Varteks i Florijan Bobić, 2. IV.1948.), knjiga inventara Narodne knjižnice Biškupec iz iste godine, zapisnici o obavljenoj reviziji fonda iz 1953. i drugi dokumenti. Varaždinski knjižničari, članovi povjereništva Društva bibliotekara Hrvatske, već su 1952. pružali stručnu pomoć školskim knjižničarima o čemu govori kratko izvješće s IV. skupštine Društva.


 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Metel Ožegović

Barun Metel Ožegović rodio se 4. svibnja 1814. u Zagrebu. Školovao se u Zagrebu i Pešti i bio veliki pristaša ilirizma, za koji je tvrdio da je prvenstveno književni pokret.

više

Povijest knjižnice

Postojimo od 1838. godine. Mnogostruko više prostora od ovog kvadratića potrebno je da bi se, barem u natuknicama, pobrojale bar bitnije mijene, planovi (ostvareni ili ne), težnje i pokušaji da služimo svojoj svrsi.

više

© 2021 knjiznica-vz.hr
Web design by interactive d.o.o.
Powered by Orbis.