17. 11. 2022. - Predstavljanje knjige KELTSKI MITOVI I PRIPOVIJETKE
KELTSKI MITOVI I PRIPOVIJETKE
 
Nedvojbeno jedna od najpoznatijih mitologija koja je ostavila traga i u današnjim običajima Iraca Velšana, Škota te kasnije i anglosaksonskog svijeta je – Keltska mitologija. Budući kako je ova skupina plemena svoje priče uglavnom prenosila na drevni način, usmenom predajom, tradiciju te njihov svjetonazor obogaćen epskim pričama spoznali smo vremenom zahvaljujući prije svega njihovim neprijateljima – Rimljanima.
 
Srećom, sačuvano je od zaborava podosta tih priča u kojima možete i vi uživati zahvaljujući knjizi koju je izdala izdavačka kuća Stanek.
 
‘Keltski mitovi i pripovijetke’, fascinantna je te iznimno bogata knjiga na čijim stranicama možete pronaći priče o epskim junacima, divovima, patuljcima, vilinskim stvorenjima, duhovima ali i legende o irskim invazijama, priče iz tzv. Ulsterskog i Fenijanskog ciklusa te pripovijetke o kralju Arthuru iz ciklusa Mabinogion. U knjizi su također ispričane i, za ono vrijeme tipične bajke koje su keltske majke pričale svojoj djeci.
 
Prva sveobuhvatna knjiga o Keltskim mitovima, nakon premijernog predstavljanja na Interliberu svoje će korice otvoriti i varaždinskoj publici na predstavljanju koje će se održati 17. studenog u prostorima Gradske knjižnice i čitaonice Metel Ožegović, s početkom u 18,00 sati.
 
O knjizi će govoriti:
Josip Stanek – izdavač
Nebojša Buđanovac - prevoditelj
Kristijan Petrović – urednik